Vad kostar det att renovera badrummet?

Kort svar: 150.000 kr


Sanningen är dock det svårt av flera skäl att ge ett kort korrekt svar på frågan. För det första så beror det helt på vad du vill ha för badrum, för det andra blir dessa uppgifter snabbt utdaterade på grund av marknadspriser men även uppdaterade hårdare regler. Utöver detta så finns det många andra faktorer som spelar in som förutsättningarna. De flesta normala badrumsrenoveringar (ca 3-6 m2 golv) vi utför ligger mellan 120.000-200.000 kr.

Och ett par exempel på badrum med bilder och vad den typen av badrum kan kosta (tänk på att kostnaderna är en indikation och att konstruktionsmässiga omständgheter som inte syns på bild kan påverka slutpiset). Samt ge dig en strukturerad översikt över olika faktorer som kan påverka kostnaden för en badrumsrenovering.

(En liten brasklapp här, vi skjuter lite från höften i dessa exempel och texten är skriven 2023 summorna är kan man dock se som indikationer och fungerar bra när man jämför olika delar och alvernativ)

Funktionell och enkel standard plastmatta ca 100.000 kr

Enkel badrumsrenovering med plastmatta som ytskiskt och mindre möbler och utanpåliggande rördragningar.

Funktionell och stilren standard 3-4 kvm kakel & klinkers ca 140.000 kr

Kakel och klinkers av snygg standardmodell samt mindre möbler och utanpåliggande vatten.

Lite högre standard 3-4kvm kakel & klinkers ca 160.000-180.000 kr

Kakel och klinkers av snygg snadardmodell golvvärme spotlights och möbler i mellan storlek.

Högre standard 3-4 kvm kakel & klinkers ca 200.000 kr

Kakel och klinkers av lite mer exlusiv modell golvvärme vinklar i rummet och större möbler.

Högsta standard 3-5 kvm kakel & klinkers ca 250.000-350.000 kr

Kakel och klinkers i storformat spotligts nischer vägghängd wc och strörre möbler

Lyx och stor yta med många tillval 350.000-500.000kr

Större yta och många tillval som spotligts golvvärme väggnärabrunnar nischer etc.
Kostnader är svåra att upskatta då ytan oftast måste omarbetas från grunden och alla avlopp och eldragningar göras om.

Nedan hittar ni en lite mer förklarande guide om de kostnaderna för de olika delarna samt tips och råd

Budgetplanering:

Det första steget för att bestämma kostnaden för en badrumsrenovering är att fastställa din budget. En realistisk budget hjälper dig att fokusera på vad du har råd med och vilka alternativ som är möjliga inom dina ramar. Det är viktigt att komma ihåg att det är klokt att lämna lite extra utrymme för oväntade kostnader som kan uppstå under renoveringsprocessen. Ofta finns det anledning att göra förbättringar som ökar värdet på bostaden när man ändå är inne och gör om. Exempel kan vara dolda kopplingar av vatten eller gamla utdaterade avlopp eller elinstallationer. Att förbereda för framtida renoveringar kan vara en väl värd investering.

Badrumsstorlek:

Storleken på ditt badrum kommer att påverka kostnaden för renoveringen. Ett mindre badrum är såklart billigare att renovera än ett större badrum, eftersom det kräver mindre material och arbetskraft. Dock är det oftast inte så mycket billigare att renovera ett våtrum som är 3 kvm än ett på 4 kvm då en stor del av kostnaden är att starta och avsluta olika moment och man kan bara göra en viss mängd moment per dag. När ytan går över 4m2 sträcker sig ofta momenten över fler dagar och ibland behövs därför fler personer på projektet och kostnaderna ökar. Summerat så är ca 4 m2 är en ganska optimal storlek på ett badrum om vi pratar valuta för pengarna.

Materialval:

Materialvalen du gör för din badrumsrenovering kommer att påverka kostnaden betydligt. Kostnaden för kakel, golv, väggbeklädnad, armaturer och sanitetsprodukter kan variera kraftigt beroende på kvalitet och stil. Det är viktigt att göra research och jämföra priser för att hitta material som passar din budget och dina preferenser.
Kostnad för möbler och porslin dvs kommod, duscharmatur, wc, förvaringskåp glasdörrar kostar från 15.000 för det billigaste alternativet ofta kallar "rot paket" det är enbart funktion och ingen design. Inredning med lite mer funktion med kommod etc ligger från 30.000 kr och vill man ha bra funktion och design samt kvalitet som tex INR, Miller och Svedbergs ligger dessa omkring 50.000 kr och uppåt.
Tips är att inte snåla på detta om man har råd då det är stor skillnad på en billig kommod och en dyr förutom design och känsla är det stor skillnad på garantitider från nästan noll till 10år vilket avspeglar sig i den verkliga hållbarheten.
Här har vi alltså ett spann på upp mot 40.000 kr på denna punkt.

Kostnaden för ytskikt dvs kakel & klinkers varierar från 5.000kr = 200kr per m2, upp till 30.000 = 1300 kr per m2

000 kr m2, beräknat på att golvet är 4m2 och väggar ca 19m2. Arbetskostnad ökar ofta på dyrare material då formaten brukar vara större på plattor och mer arbete krävs i alla led från förarbete till montering och montering av inredning.
Här har vi alltså ett spann på upp mot 30.000 kr på enbart denna punkt.

Arbetskraft och entreprenörskostnader:

Denna punkt kommer variera stort och kommer helt bero på arbetets omfattning men om man utgår från enkel standard börjar arbetskostnaden för bygg, el & vvs omkring 70.000kr efter ROT upp omkring 250.000kr. Men de flesta ligger omkring 100.000kr efter ROT.

El- och VVS-arbeten:

Om du behöver göra stora förändringar i ditt badrum, såsom att flytta VVS eller installera nya elledningar, kommer detta att påverka kostnaden. Oftast är detta oundvikligt och vi hjälper gärna till att planera så att du får ut mesta möjliga av de förändringar som du behöver göra. Att byta brunn är ofta nödvändigt pga reglerna föreskriver detta, medan att flytta en WC kan vara onödigt kostsamt eftersom det avloppet ligger närmast stammen och kräver mest arbete. Andra kostnader är att dra nytt vatten speciellt om dessa går tillsammans med andra dragningar i huset . Vattenburen golvvärme är också en stor kostnad men kan vara värt då den är mer energieffektiv över tid.

Nya eldragningar och installationer som jordfelsbrytare kan vara oundvikliga av säkerhetsskäl men spotlights i tak och nischer är mer av estetiska skäl och är oftast ganska kostsamma tex omkrig 15.000-20.000kr för spotlights i tak, men kan ändå vara värt då det ofta ger stort estetiskt mervärde. El Golvvärme är också en kostnad omkring 10.000-20.000kr men ändå att rekommendera vid klinkergolv då det både ger god komfort och skapar ett bättre klimat i badrummet.

Tilläggskostnader:

Under en badrumsrenovering kan det uppstå oväntade kostnader som inte var förutsebara från början. Till exempel kan det finnas dolda skador eller problem som upptäcks när renoveringen pågår. Det är alltid en bra idé att ha en extra buffert i din budget för att hantera sådana situationer.

Summerat så är det inte helt lätt att ge en tydlig bild då det finns så många variabler.


Men vi ger er gärna en offert på ert badrum då får ni den faktiska summan. Vi strävar inte efter att vara varken billigast eller dyrast på marknaden. Istället lägger vi vårt fokus på att leverera högkvalitativa resultat till rimliga priser. När ni väljer att anlita oss kan ni vara trygga i att ni får en renovering av badrummet som uppfyller era förväntningar. Vi undviker att slösa era pengar på onödig marknadsföring, överprissatta arbetsfordon, överdrivna lokalkostnader eller stor administration. Istället fokuserar vi på att lägga våra resurser på det som verkligen betyder något – att skapa mervärde för er som kunder ge er god service, bistå med kunskap och leverera kvalitet.


Vi är stolta över vårt rykte och vårt fokus på att leverera en hög standard av arbete till våra kunder under många år framöver, en nöjd kund är bästa reklamen.

"REKOMMENDER STARKT"

"Jag har fått hjälp med tre olika badrum, ett kök och en bastu. Ett bra utfört arbete. Mycket nöjd, rekommenderar starkt."

- Jakob F (Google recension)

"SUPERNÖJDA!"

"Har anlitat Märsta Vägg & Golv till att totalrenovera Badrum, Toalett samt tvättstuga. Vi är supernöjda!

Hantverkarna har varit proffsiga och trevliga. Tidplanen hölls exakt och priset blev som offererat.

Kan absolut rekommendera dem!"

Sandra Å (Facebook recension)

"HÅLLER VAD DE LOVAT"

"Byte av golv, bra kontakter med företaget de höll allt vad de lovat. Mycket duktiga och noggranna golvläggare, som dessutom var vänliga och trevliga."

Björn B (Eniro omdöme)